8.1.2022 jsem navštívil Krčmu Šatlava v Českém Krumlově.
Tato krčma je vyhlášená tím, že se tam připravují pokrmy na otevřeném ohni jako ve středověku. Když vejdete do restaurace, autentičnost historické hospůdky na vás dýchne.
Krčmu Šatlava najdete v Šatlavské ulici v centru Českého Krumlova, hned vedle náměstí Svornosti. Už od dveří cítíte grilované masíčko, a tak není divu, že vás to zláká jít ochutnat.
Vešli jsme dovnitř, obsluha nás usadila do salónku, kde jsme usedli a začali jsme si vybírat naši večeři. Mezi zvláštnost v jídelním lístku patří polévky v bochníku chleba. Dnes už je to zastaralý servis polévky, ale v této krčmě mě to nějak nerušilo a tak jsem si objednal cibulačku.
Polévka byla na stole rychle a mohl jsem začít ochutnávat. Musím říct, že chuťově nebyla špatná, ale říkal jsem si, v duchu, že ji vlastně dělám lépe, že vlastně nechápu ten smysl toho bochníku, protože to se prostě nedá sníst. Nebo pokud už nechcete jiné jídlo, tak samozřejmě sníte celý bochník chleba. Každopádně přijde mi, že je to plýtvání chlebem, přece, když to nesníte, vyhodí se a to mi přijde škoda. Stačil by přece servis na talíři či v misce a pečivo, nicméně polévka špatná nebyla.

Pak přišel na řadu další chod, mix grilovaných mas s bramborou se zakysanou smetanou a bramboráčkem. K tomu byl zelný salátek a salátek z řepy s malinovým přelivem.
Musím tento pokrm pochválit, grilované maso na ohni má prostě něco do sebe! Mix, kde bylo kuřecí prso, hovězí Rump steak,( který ale byl nepoživatelný, protože pan kuchař mi dal flaksu, která se nedala ani ukousnout) a dále vepřová panenka. K tomu byla brambora se zakysanou smetanou a bramboráček. Až na to hovězí maso bych to celkem pochválil, ale jak víme, mám srovnání z písecké restaurace Krčma u Jakuba, kterou jsem recenzoval někde na začátku mého webu. Ve srovnání s Pískem to bylo slabší, protože v krčmě u Jakuba bylo maso lépe připravené a i chuťově výraznější. Nicméně nebudu to hanět, bylo to jídlo prostě fajn. Minimálně brambora se smetanou je vždy sázka na jistotu a chválím za bramboráček, tak dobře vychucený bramboráček jsem dlouho v restauraci neměl, ale je to asi tím, že byl dělaný po domácku a nebyl to polotovar. No a salátek s malinovým přelivem docela ušel. Já nemusím sladké přelivy, ale víceméně to bylo dobré.

Celkový dojem z krčmy? No já bych řekl, že je tam příjemný prostředí a měli jsme i kliku na obsluhu. Pán co nás měl na starosti, byl skvělý a vtipný, takže vlastně nám i tu atmosféru večera zpříjemnil, protože u toho jídla byla i zábava díky němu. Prostředí v krčmě je fajn, všude cítíte grilované maso z ohně, takže, v podstatě, skoro pořád slintáte a máte chuť ochutnat vše co tam mají.
Pokud vyrazíte někdy do Českého Krumlova a budete chtít prožít zážitek z této restaurace, tak vám doporučuji si udělat rezervaci, protože i v době covidové je tam plno.
Krčmu Šatlava doporučuji! Mám v plánu navštívit ještě jednu krčmu v takovém stylu v jiném městě, tak si uděláme další srovnání těchto konceptů.
Janty